• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. De rupsen gaan ‘s nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom; vandaar de naam eikenprocessierups. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten.

 

Welke klachten kunt u verwachten?

Bij de mens zijn de belangrijkste klachten rode bultjes op de huid met heftige jeuk en irritatie. De laatste jaren zijn er steeds vaker meldingen over klachten bij paarden en honden door deze rups.

Dieren nemen vaker grote hoeveelheden brandharen op en er kunnen dan zwellingen ontstaan van de tong en lippen, een ontsteking van het mondslijmvlies en ogen en ademhalingsproblemen. De dieren gaan speekselen en tranen en bij honden kan ook slikklachten, kokhalzen en braken worden gezien. De beschadigingen in de bek kunnen ernstig zijn, zoals bijvoorbeeld het afsterven van een deel van de tong. Klachten van de huid zijn zeldzaam omdat dieren een vacht hebben.

De meeste overlast bij dieren wordt gezien in de zomermaanden juni tot september. Brandharen van oude, dode rupsen en oude spinselnesten kunnen nog gedurende 5 tot 7 jaar problemen veroorzaken.

Behandeling

Bij het zien van de genoemde verschijnselen is een snelle behandeling door een dierenarts noodzakelijk die gericht is op het tegengaan van zwellingen, pijn en braken. Als er brandharen in de bek zitten, dan moet deze uitgebreid gespoeld worden. Vaak moet de behandeling enkele dagen worden voortgezet. Het duurt soms enkele weken voordat alle klachten verdwenen zijn.

Voorkomen

Voorkom elk contact van huisdieren met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Vermijd gebieden waar gewaarschuwd wordt voor eikenprocessierupsen.

Ga na contact met de rupsen of haren het dier niet krabben of wrijven, maar was of spoel de bek, de huid of ogen goed met water.

010-4526695 WhatsApp Online afspraak