• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Corona maatregelen

 

Allereerst: wij werken in een dienstverlenende sector en zullen proberen onze normale openingstijden te handhaven, zodat uw dier zijn noodzakelijke medische zorg kan blijven behouden.

 

Wij willen natuurlijk graag meewerken om spreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wij hanteren extra maatregelen met betrekking tot schoonmaak en desinfectie van de praktijk. Verder vragen wij u mee te werken aan een aantal preventieve zaken wanneer u ons bezoekt.

 

- Graag één begeleider per dier.

- Wanneer u ziekteverschijnselen heeft of onlangs in een risico gebied in het buitenland geweest bent of contact gehad heeft met een (verdachte) corona patiënt, laat u iemand anders met uw dier naar ons toekomen en stelt u de zorg voor uw dier bij voorkeur niet uit.

- Ook bieden wij de mogelijkheid tot een video Whatsapp consult met één van onze dierenartsen.

- Houd voldoende afstand in de wachtkamer van andere bezoekers. Onze wachtkamer is daarvoor groot genoeg en anders zal één van onze medewerker u alvast in een spreekkamer plaatsen.

- Wij vragen u voor het betreden van de spreekkamer uw handen te ontsmetten. Hiervoor zullen wij een product op de balie ter beschikking stellen.

- Wij geven geen handen en proberen 1,5meter afstand tot elkaar te houden. Het kan nodig zijn dat onze assistente daarom uw huisdier vasthoudt.

- Gelieve met pin te betalen en niet met contant geld.

- Wij zullen geen huisvisites doen

- Voor informatie vragen wij u ons te mailen, te appen of te bellen en niet bij de balie assistente uw vragen te stellen.

 

Alvast bedankt voor uw begrip en medewerking!

--------------------------------------------------------

Hieronder meer informatie betreffende het coronavirus:

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van een nieuw coronavirus tot een internationale gezondheidscrisis verklaard. Het virus is een nieuw type coronavirus genaamd COVID-19.

 

Er zijn veel verschillende typen van het Coronavirus. Ze infecteren meestal zoogdieren, terwijl andere typen vissen en vogels infecteren.

In de dierenartsenpraktijk komen we het coronavirus ook tegen bij onze huisdieren.

Deze coronavirussen zijn niet besmettelijk voor de eigenaar, net zoals het nieuwe coronavirus COVID-19 niet besmettelijk lijkt voor onze huisdieren.

Het feline (bij katten voorkomend) coronavirus (FCoV) wordt overal ter wereld aangetroffen. Een infectie met FCoV kan leiden tot verschillende klinische beelden, van klinisch niet-verdachte infecties tot een fatale vorm van feline infectieuze peritonitis (FIP).

De reden waarom het kennelijk schijnbaar onschuldig coronavirus ineens toch problemen bij een kat kan geven is deels nog onbekend. Oorzaken kunnen zijn: een daling van het afweersysteem van de kat in combinatie met een verandering in de eigenschappen van het coronavirus. Factoren die daar een rol in kunnen spelen zijn onder meer stress en een slechte algemene conditie. FIP komt dan ook meer voor bij buiten- dan bij “binnenkatten” en meer bij gezinnen met meerdere katten dan bij 1-kat-huishoudens.

 

Het canine (bij honden voorkomend) coronavirus (CCV) is wijdverspreid onder honden en kan een darmontsteking veroorzaken met aanhoudende, waterige en bloederige diarree.

Bij volwassen honden zijn er vaak geen symptomen, maar wanneer deze er wel zijn zal uw hond overgeven, diarree hebben en uitdrogen. Behandeling bestaat uit het toedienen van extra vloeistoffen en elektrolyten.

 

Huisdieren van COVID-19 patiënten

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus, wordt patiënten met COVID-19 uit voorzorg geadviseerd om direct contact met hun huisdier(en) (zo veel mogelijk) te vermijden (niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken). Voor COVID-19 patiënten die in thuisisolatie verblijven, wordt geadviseerd om de zorg voor het huisdier aan (gezonde) huisgenoten over te dragen. Huisgenoten kunnen de huisdieren verzorgen en hierbij algemene hygiënemaatregelen in acht nemen (zie onderstaande lijst). Honden kunnen gewoon uitgelaten worden en mogen tijdens het uitlaten in contact komen met andere honden. Katten die normaal buiten komen, hoeven niet binnen te worden gehouden.

Alleenwonende COVID-19 patiënten of patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis wordt aangeraden om indien mogelijk iemand anders voor het huisdier te laten zorgen. Bij het verzorgen van de dieren wordt aangeraden om de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen. Indien het niet mogelijk is om iemand anders voor het dier te laten zorgen, kan het huisdier naar een dierenopvangcentrum gebracht worden. Voor deze centra gelden geen bijzondere vereisten bij opname van de dieren, maar dienen de honden wel gevaccineerd te zijn tegen CDV, CPV, HCC (CAV2) en kennelhoest (hond) en katten tegen FPV, FHV en FCV. Er is geen aanleiding om huisdieren van COVID-19-patiënten in quarantaine of isolatie te plaatsen.

 

Algemene hygiënemaatregelen

In dierenopvangcentra zijn, net als in de thuissituatie, algemene hygiënemaatregelen voldoende. Deze gelden ook voor dierenartsenpraktijken.

· Gezelschapsdieren niet laten likken en handen wassen na contact met gezelschapsdieren en hun voedsel of uitwerpselen.

· Neem goede hygiëne in acht: was je handen vaak met zeep en water gedurende minstens 20 seconden, vooral na gebruik van het toilet; voor het eten; na het snuiten van je neus, hoesten of niezen; en tussen bezoeken van cliënt/patiënt.

· Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel op alcoholbasis met 60 tot 95 procent alcohol.

· Plaats handdesinfecterend middel, reinigingsdoekjes en tissues in alle onderzoeksruimten, vergaderruimten, toiletten, pauzekamers en andere gemeenschappelijke ruimtes.

· Raak je ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.

· Hoest of nies in je elleboog of gebruik een tissue om je neus en mond te bedekken en gooi de tissue vervolgens in de prullenbak.

 

In onze praktijk zullen we onze uiterste best doen om spreiding van het virus te voorkomen. De beste manier is een strikt handwasprotocol te hanteren en om tijdelijk geen handen te schudden.

 

Hieronder volgt een link naar de site van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, met de meest gestelde vragen over corona in relatie met huisdieren. https://www.knmvd.nl/app/uploads/2020/03/Vragen-Coronavirus.pdf

 

 

 

010-4526695 WhatsApp Online afspraak