• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Blog van Jaimy in Curacao

Gepubliceerd op: 26-08-2018

26-02-2018 Op 2 januari ben ik het avontuur aangegaan om 3 maanden binnen een dierenkliniek te werken op Curaçao. Met name wilde ik deze uitdaging aangaan om de verschillen tussen Nederland en Curaçao te ervaren.

En ik kan jullie vertellen dat zijn er best wel veel. Om een idee te krijgen hoe een dag er hier gemiddeld uit ziet, zou ik dat graag willen delen.

In de ochtend begint onze dag met de opname patiënten,. Per dag verschilt het wat voor diersoorten er aanwezig zijn. Zo hebben we met name veel honden, katten, papegaaien en schildpadden in de opname zitten. Zij moeten dagelijks gevoerd worden of gevoerd worden onder dwang met een spuitje. Ook moeten zij dagelijks medicatie krijgen. En ik kan jullie vertellen dat dat bij papegaaien of zeevogels soms een hele uitdaging kan zijn. In de loop van de ochtend starten we met het operatie programma. Hier worden net als bij Dierenkliniek Kralingen sterilisaties, castraties en gebitsreinigingen uitgevoerd. Maar ook zien we hier wat gekkere operaties voorbijkomen. Denk aan het verwijderen van een oog, vleugels amputaties bij reigers en pelikanen, ook worden er wel eens penis amputaties uitgevoerd bij schildpadden..> Ja u leest het goed , haha. Ook worden er veel keizersnedes uitgevoerd bij zwerfhonden. Hier zijn over het algemeen geen verwijsklinieken om operaties door te verwijzen, dus wordt er veel binnen de praktijk uitgevoerd. Wat het werk voor mij als paraveterinair wel heel uitdagend en afwisselend maakt hier.

Jonge papegaai met gebroken pootje en vleugel

Wanneer alle operaties voldaan zijn, worden de opname patiëntjes gedurende de dag goed in de gaten gehouden en verzorgd.

Aansluitend worden hier op dit prachtige tropische eiland ook spreekuren gedraaid. Maar aan alles zit ook een mindere kant. Wat we hier veel zien en ook een ook bekend probleem is is dat er veel zwerfhonden op het eiland zijn. Hierdoor worden er bijna dagelijks pups binnen gebracht die zijn gevonden of zwerfhonden die zijn aangereden. Zij worden dan behandeld en herplaatst in een pleeggezin of naar een pension gebracht. Om dit ‘probleem’ zo veel mogelijk te onderdrukken wordt hier regelmatig ook abortus uitgevoerd bij de zwerfhonden die zwanger zijn. Dit klinkt erg naar, maar dit is puur om de populatie van de zwerfhonden zoveel mogelijk naar beneden te brengen.

Ook komt er hier een teek voor die voor een nare ziekte zorgt, genaamd Carpatten ziekte. Iets wat wij in Nederland gelukkig niet kennen en daar ook niet voorkomt. De klachten van deze nare ziekten zijn bleke slijmvliezen, bloedarmoede, stollingsproblemen, zonder goede zorgen of behandeling zal het dier uiteindelijk overlijden..

Maar goed, over het algemeen zitten er ook hele mooie dingen aan dit avontuur. De lokale mensen zijn erg vriendelijk en dankbaar naar ons als Paraveterinair. De talen schieten hier alle kanten op, van Spaans naar Papiamento naar Engels en Nederlands. Ik spreek helaas geen Spaans en Papiamento maar kan me ondanks dat me hier prima verstaanbaar maken.

Een leuk extraatje is dat Odette Doest, de arts en eigenaresse van Dierenartsenpraktijk Doest ook Nederlands kampioen kogelstoten is.

Odette Doest

  Veterinary Practice Doest, Curacao

Tot die tijd zullen er vast nog vele leuke avonturen/ bijzondere patiënten voorbij komen hier.Maar goed, dit was dus een korte omschrijving van het werken binnen een dierenartsenpraktijk op Curaçao. Ik hoop dat jullie het interessant vonden en ik zie jullie weer in april bij Dierenkliniek Kralingen.


Liefs, Jaimy

Paraveterinair

Dierenkliniek Kralingen

010-4526695 WhatsApp Online afspraak