• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Blog van paraveterinair Cheyenne (2)

Gepubliceerd op: 15-01-2019

Een zonnige zondagmiddag en ik ben heerlijk aan het wandelen met mijn hond door het recreatiegebied in de buurt. Hij vindt het heerlijk om te struinen door de bomen en de bosjes en houd ervan om te wandelen en rennen! Ik denk wel eens terug aan de tijd dat hij nog een pup was. Zo lekker onbezorgd, heerlijk!

Negen jaar geleden hebben mijn ouders (en de kinderen) besloten om onze familie uit te breiden met een pup. Super leuk, lief en schattig natuurlijk! Maar waar ga je dan naar op zoek? Welk ras past het best bij ons gezin? Ga je wel op zoek of moet dit juist op je pad komen?

Na een tijdje kwamen we uit op een heel leuk groot nest Duitse Herder pups. Geboren in een schuurtje van een boerderij te Limburg op 5 februari 2010. Wat een schattige pluizebolletjes!

Bij het ophalen van onze pup waren vader en moeder, vader een hele grote stoere reu en moeder heel klein maar prachtig teefje, aanwezig en zaten alle pupjes er goed bij tussen de strobalen. Wij hadden de laatste keus van het nest: een lief klein reutje. We hebben hem de naam ‘Kay’ (betekend geluk, vreugde) gegeven.

Kay is een hele intelligente hond die veel uitdaging nodig heeft. Wat een werklust! Hij heeft ook veel beweging nodig. Wat wij toen der tijd niet wisten is dat er bij de Duitse Herder erfelijke aandoeningen kunnen voorkomen zoals heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), huidklachten en kans op een lage rug hernia.

Nu is Kay een tijd terug gediagnostiseerd met artrose in zijn heupen en een beginnende lage rug hernia. Wanneer je zoiets te horen krijgt gaat er natuurlijk van alles door je heen.

Ik vraag mijzelf wel eens af kan hij de dagelijkse activiteiten nog aan terwijl hij last heeft van artrose en een hernia? Hij laat helemaal geen pijnlijkheid zien en heeft het nog altijd onwijs naar zijn zin. Moeten we hem dan maar zoveel mogelijk binnen houden en zijn wandeling limiteren? Toch is een goede gecontroleerde beweging nodig anders kan zijn gewicht toenemen en spierkracht verminderen. Daarmee verergert ook de artrose.

We zijn in het artroseprogramma terecht gekomen, met wat aanpassingen zorgen we dat hij zo klacht- en pijnvrij mogelijk zijn oude dag kan vertoeven bij ons. We hebben echt weer een happy-dog. Oftewel er is zeker wat te doen aan artrose!

Neem ook eens een kijkje op onze website: https://dierenkliniekkralingen.nl/begeleiding/artrose

Tot ziens in de praktijk!

010-4526695 WhatsApp Online afspraak