• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Stichting Zwerfkatten

Gepubliceerd op: 28-03-2019

Stichting Zwerfkatten - blog van dierenarts Floor - Sinds begin 2019 werken wij als dierenartsen twee middagen in de week bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond. Een stichting die zich inzet voor een heel goed doel, namelijk voor de zwerfkatten in Rotterdam en omgeving. De stichting is in 1972 ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste organisaties in Nederland voor het welzijn van zwerfkatten, mede dankzij fondsen, sponsoren, donaties, enthousiaste vrijwilligers en medewerkers.

 

Zwerfkatten worden gevangen, door ons nagekeken en verzorgd. Ze worden ontwormd, ontvlooid en gevaccineerd. Soms worden er katten gevangen die al een eigenaar lijken te hebben. De eigenaar wordt dan opgespoord aan de hand van een chip of via Amivedi. Amivedi is een stichting met een goede website waar vermiste katten kunnen worden aangemeld en een zoekgeraakte kat weer gevonden kan worden.

Als de kat geen eigenaar heeft, wordt hij of zij gecastreerd. Hiermee wordt voorkomen dat de katten ziektes verspreiden en zich verder voortplanten. Als de katten namelijk niet worden gecastreerd, kan het voortplanten razendsnel gaan en wordt de kattenpopulatie al snel onbeheersbaar.

 

Helaas worden zwerfkatten ook wel eens ziek aangetroffen. Mensen die een zieke zwerfkat gesignaleerd hebben, kunnen dit melden bij de stichting. De katten worden dan gevangen  en kunnen vervolgens behandeld en indien nodig opgenomen worden bij de stichting.

Zo kwam recent een wat schuwe zwerfkat met een flink beschadigde staart binnen. De staart was zo beschadigd, dat de vraag rees of dit nog zou genezen. We besloten het een kans te geven en de kat bleek heel goed te reageren op de behandeling, raakte steeds meer op haar gemak en is onlangs een nieuw leven tegemoet gegaan als huiskat!

Niet alle zwerfkatten die binnenkomen zijn geschikt als huiskat. Voor de tamme katten wordt een goed thuis gezocht, maar de echte, wilde zwervers gaan weer terug naar hun vertrouwde omgeving. Daar worden ze door de mensen uit de buurt die de katten eten geven verder in de gaten gehouden.

 

Nu het voorjaar er weer aan komt, zijn ook de eerste drachtige poezen en jonge zwerfkatjes weer gemeld. Zij worden na onze controles eerst nog ondergebracht bij een gastgezin. Het gastgezin zorgt er dan voor dat de jonge katjes gesocialiseerd worden en zich vertrouwd voelen in een huiselijke omgeving. Hierna kunnen zij op zoek naar een thuis. Dus mocht u nog een kat of kitten zoeken, kijk zeker eens op de website van de stichting!

Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat het werken met zwerfkatten uitdagend maar ook zeker heel dankbaar is. Elke week zie ik veel zwerfkatten opknappen en weer vrolijk verder zwerven of terechtkomen in een nieuw thuis. Als dierenarts kan ik zo te midden van alle medewerkers, vrijwilligers en oplettende buurtbewoners ook een klein steentje bijdragen aan het welzijn van de zwerfkatten in de omgeving. Als u ook graag een steentje bijdraagt aan de stichting op wat voor manier dan ook, kijk dan even op de website van de stichting: www.zwerfkattenrijnmond.nl

010-4526695 WhatsApp Online afspraak