Echografie

Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. Zo kunnen we inzicht krijgen in de grootte en de structuur van organen.

Voor de echo hoeft uw huisdier niet te slapen en u kunt bij het gehele onderzoek aanwezig zijn. Indien er biopten genomen moeten worden, kan het zijn dat uw huisdier wel een lichte sedatie krijgt.

De echo duurt tussen de 30 en de 45 minuten .

Om duidelijke en goede kwaliteit beelden te krijgen is het nodig om een stukje van de vacht te scheren. Dit geldt zowel voor de buikecho als voor het hart. Uitzondering hierop zijn de dracht-echo’s. Deze kunnen vaak al duidelijk in beeld gebracht worden, zonder te scheren. 

In de buik kijken we naar de volgende organen: blaas, prostaat, baarmoeder, eierstokken, milt, lever, galblaas, nieren, bijnieren, maag, darmen, alvleesklier, lymfeklieren en het buikvlies. In de borstholte kijken we  naar het hart. Maar ook vocht of tumoren in de borstholte kunnen met echo bekeken worden.

De echografie van de borstholte  gaat regelmatig gepaard met een röntgenfoto. Zo kan een volledig beeld verkregen worden. Bij de echo van het hart kijken we tevens met doppler naar lekkages en meten we stroomsnelheden. De diktes van de spierlagen en de diameters van de boezems en de kamers, worden ook opgemeten.

undefined