Tandheelkunde

Goede tanden en kiezen maken het mogelijk dat de voeding goed gekauwd wordt en dat is weer belangrijk voor een goede spijsvertering.

Net als bij de mens is het voor uw huisdier belangrijk een gezond gebit te hebben.

 

Een gezond gebit is bovendien van belang voor een goede algemene gezondheid. De bacteriën die in de mondholte voorkomen bij chronisch ontstoken tandvlees kunnen namelijk ook elders problemen veroorzaken in het lichaam. Berucht zijn ontstekingen aan hartkleppen, de lever en de nieren.Het kan uook opvallen dat uw hond of kat erg gaat ruiken uit de bek.

Doordat er in de loop van eeuwen fokkerij allerlei verschillende rassen zijn ontstaan, zijn er ook veel verschillende schedelvormen. Vergelijk maar eens de kop van een Duitse herder met die van een Franse Buldog of die van een Siamese kat met die van een Pers! Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de hoeveelheid ruimte die er in de schedel is voor alle tanden en kiezen. Bij sommige rassen zien we daardoor ‘overcrowding’ van gebitselementen, waardoor er tussen de tanden en kiezen te weinig ruimte is, iets wat de ophoping van tandplak bevorderd. Dagelijks ontstaat er namelijk tandplak in de mondholte. Tandplak is een verzameling van bacteriën, voedingsstoffen en slijm/speeksel. Wanneer tandplak niet regelmatig (liefst dagelijks!) verwijderd wordt, kan het verharden tot tandsteen. Tandsteen kan alleen nog maar mechanisch door de dierenarts verwijderd worden.

Ophopingen van tandsteen en tandplaque kunnen leiden tot het ontstaan van ontstoken tandvlees (gingivitis). Gingivitis is herkenbaar aan een rode, verdikte rand langs de tanden en kiezen, die bij aanraking gemakkelijk bloedt. Wanneer gingivitis langere tijd bestaat, kan er parodontitis ontstaan. Hierbij treedt verlies op van bot en ligamenten, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Wanneer dit proces doorgaat, zullen tanden en kiezen los komen zitten en uitvallen. Dit is voor uw dier erg pijnlijk! Parodontitis is niet omkeerbaar. Eenmaal verloren verbindingen komen niet meer terug. Ook hier is goede reiniging en zo nodig extractie van teveel beschadigde elementen door de dierenarts noodzakelijk om het proces van afbraak te stoppen. Daarna is goede mondhygiëne natuurlijk heel belangrijk.

 

Wat is dat nu, goede mondhygiëne bij uw huisdier?

De beste manier om gebitsproblemen te voorkomen is net als bij ons, dagelijks poetsen!

Belangrijk is het om hier al bij uw pup of kitten mee te beginnen. Ook volwassen dieren kunnen er aan wennen dat hun gebit door u gepoetst wordt, maar dit vergt over het algemeen wat meer geduld en oefening, zeker bij katten. Hoe u goed poetst en hoe dit voor u en uw huisdier het gemakkelijkst gaat laten wij u graag zien tijdens een bezoek aan de praktijk. Belangrijk is het om een positieve sfeer rondom het poetsen te creëren, dan houden u en uw dier het het langste vol en dat is belangrijk!

Naast dagelijks poetsen zijn er allerlei producten in de handel om u te helpen het gebit van uw huisdier gezond te houden. Denk aan speciale voeding, zoals Royal Canin dental brokken voor de hond en de kat, speciale kauwstaven, zoals Veggiedent en middelen die de schadelijke bacteriegroei in de mondholte afremmen, zoals o.a. Dentisept en Vetaquadent. Wij geven u hierover graag advies.

HET VOORKOMEN VAN GEBITSPROBLEMEN IS BETER DAN ZE GENEZEN!!

Als dierenarts vinden wij een gezond gebit dus heel belangrijk. Bij de vaccinatie van uw pup en kitten zullen we dan ook goed letten op een normale stand van het gebit en of het wisselen van melkgebit naar volwassen gebit goed verloopt. Pups laten we daarom op de leeftijd van 6-7 maanden terugkomen en ook katten waarbij door een afwijkende schedelvorm problemen te verwachten zijn. Ook bij de jaarlijkse vaccinatie zullen wij het gebit van uw huisdier goed controleren op het ontstaan van problemen.

Ook besteden wij veel aandacht aan een gezond gebit bij uw cavia en konijn. Ook hier komen standsafwijkingen en doorgroei van tanden en kiezen voor, waardoor dieren ernstige beschadigingen krijgen aan hun tong of wangslijmvlies en soms zelfs niet meer kunnen eten. Ook hier is regelmatige inspectie door de dierenarts noodzakelijk en preventief is goede voeding heel belangrijk.

Heeft u vragen over het gebit van uw huisdier, aarzel dan niet ons te benaderen.

Dierenkliniek Kralingen heeft de kennis en meest moderne tandheelkundige apparatuur in huis om uw huisdier goed te kunnen behandelen!