De kat mee naar de praktijk – een uitdaging voor de kat en de eigenaar
Het meenemen van een kat naar de dierenarts is voor veel baasjes een hele opgave. Van het in het mandje krijgen, het rustig vervoeren, tot het weer uit het mandje halen in de praktijk — en dan is er soms ook nog stress bij thuiskomst vooral als u meerdere katten heeft.
In dit artikel geven we tips en tricks om dit proces hopelijk een stuk makkelijker te maken.
Het begint thuis
Alles begint natuurlijk thuis: de kat moet eerst in het mandje. En dat is soms al een uitdaging, zeker als uw kat het mandje eng vindt. Wij adviseren daarom om het vervoersmandje standaard in huis te hebben staan. Zo wordt het een vertrouwd object, waar soms snoepjes in liggen of waar de kat zelfs in kan slapen — in plaats van een enge box die alleen tevoorschijn komt bij spannende dingen.
Lukt dit niet in uw woning, zet het mandje dan op z’n minst een paar weken van tevoren in de woonkamer. Leg er een lekker kleedje in, wat snoepjes, en spray eventueel af en toe met Feliway-spray (feromonen).
De kat in het mandje krijgen
Op het moment dat uw kat écht in het mandje moet, doen we dit natuurlijk het liefst zonder dwang. Leg wat snoepjes in het mandje en zet uw kat er rustig voor.
Lukt dit niet? Het kan helpen om de kat met de billen eerst in de mand te zetten. Of eventueel de mand met de opening naar boven neer te zetten en de kat vanaf boven erin te laten zakken. Tevens kunt u uw kat voorzichtig in een grotere handdoek wikkelen en zo in het mandje zetten.
Het vastpakken van het nekvel raden wij af: dit veroorzaakt veel stress voor uw kat.
Een handige tip: spray een half uur voor vertrek wat Feliway in het mandje om de reis minder spannend te maken. Ook kunt u tips hiervoor vinden op deze website
Kies het juiste mandje
Het soort vervoersmand maakt veel verschil. Hieronder geven we een overzicht van wat wel en niet werkt, en waarom:
|
|
|
Stevig mandje dat makkelijk open kan bij de dierenarts, goed schoon te maken. | Nee, kan niet uit elkaar gehaald worden. Kat kan erg makkelijk met zijn nagels ergens achter haken Niet goed schoon te maken. Deur gaat vaak kapot. | Mooi design, maar instabiel door hengsel, moeilijk kat eruit te halen door hoogte. |
Comfortabel en makkelijk open te maken. |
|
|
Til het mandje niet aan het hengsel, maar ondersteun het als een cadeautje — dit voorkomt schommelen en voelt veiliger voor uw kat.
Zet het mandje tijdens de autorit het liefst op de grond achter de voorstoelen, en vermijd harde muziek. Ook kan het prettig zijn voor uw kat om een handdoek over de mand te leggen.
In onze praktijk zetten we katten het liefst wat hoger neer, bijvoorbeeld in onze speciale kattentoren. Katten houden ervan om overzicht te hebben. Is uw kat erg bang? Leg/houd dan een handdoek over het mandje.
Wist u dat we ook een speciaal kattenspreekuur hebben? Lees daar hier meer over.
In de spreekkamer doen we ons best om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen. We hebben een speciale kattenkamer waar uw kat vrij mag rondlopen.
Is uw kat heel erg bang of boos? Dan zijn er ook rustgevende middelen beschikbaar. Vraag hier gerust naar bij de balie.
Gaat er maar één van uw katten mee naar de dierenarts, dan kan dat thuis spanning geven. De katten ruiken anders, wat tot ruzie kan leiden.
Tips om dit te voorkomen:
Houd de kat die bij ons is geweest even in een aparte kamer, zodat de geur weer normaliseert.
Wrijf met een washandje of doekje over beide katten om de geur te mengen.
Gebruik eventueel de handdoek die mee is geweest met de bezoekende kat om ook de thuisblijver mee te aaien, en andersom.
Zo helpt u uw katten om elkaar weer te herkennen en voorkomt u onnodige stress.