• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Net als bij de mens is het voor uw huisdier belangrijk een gezond gebit te hebben.

Goede tanden en kiezen maken het mogelijk dat de voeding goed gekauwd wordt en dat is weer belangrijk voor een goede spijsvertering.

Een gezond gebit is van belang voor een goede algemene gezondheid. De bacteriën die in de mondholte voorkomen bij chronisch ontstoken tandvlees kunnen elders problemen veroorzaken in het lichaam. Er is dan een grotere kans op het ontstaan van ontstekingen aan hartkleppen, de lever en de nieren.

Wanneer en óf uw hond / kat last zal krijgen van het gebit wordt bepaald door meerdere factoren.

De meest belangrijke factor is de vorm van de schedel welke weer wordt bepaald door het ras waartoe het dier behoort. Doordat er in de loop van de eeuwen door fokkerij allerlei verschillende rassen zijn ontstaan, zijn er ook veel verschillende schedelvormen. Vergelijk de kop van een Franse Buldog met die van een Duitse Herder en bedenk dat er evenveel tanden en kiezen in moeten passen! Hetzelfde geldt voor een Pers en een Siamese kat! Bij rassen met een ronde schedel en een korte neus zien we daardoor vaak ‘overcrowding’ van gebitselementen, er is tussen de tanden en kiezen te weinig ruimte, wat de ophoping van tandplak bevordert. Ook dieren met een relatief lange snuit (Teckel, Collie, Siamees) hebben meer kans op het ontstaan van gebitsproblemen omdat ook daar de tanden en kiezen niet goed tegenover elkaar geplaatst staan en minder efficiënt kunnen worden gebruikt.

Daarnaast spelen voeding, gebruik van het gebit, leeftijd en wel/ geen preventieve gebitsverzorging een rol in het ontstaan van gebitsproblemen.

Dagelijks ontstaat er tandplak in de mondholte. Tandplak is een verzameling van bacteriën, voedingsstoffen en slijm/speeksel. Wanneer tandplak niet regelmatig verwijderd wordt, kan het verharden tot tandsteen. Tandsteen kan alleen nog maar mechanisch door de dierenarts verwijderd worden.

Ophopingen van tandsteen en tandplak kunnen leiden tot ontstoken tandvlees (gingivitis). Gingivitis is herkenbaar aan een rode, verdikte rand langs de tanden en kiezen, die bij aanraking gemakkelijk bloedt. Bij een aantal kattenrassen zien we soms al op jonge leeftijd een uitgebreide gingivitis ontstaan (Maine Coon, Siamees, Britse en Oosterse korthaar). Wanneer gingivitis langere tijd bestaat, kan er parodontitis ontstaan. Hierbij treedt verlies op van bot en ligamenten, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Wanneer dit proces doorgaat, zullen tanden en kiezen los komen zitten en uitvallen. Dit is voor uw dier erg pijnlijk! Parodontitis is niet omkeerbaar. Eenmaal verloren verbindingen komen niet meer terug. Ook hier is goede reiniging en zo nodig extractie van teveel beschadigde elementen door de dierenarts noodzakelijk om het proces van afbraak te stoppen. Daarna is goede mondhygiëne natuurlijk heel belangrijk.

Wat is dat nu, goede mondhygiëne bij uw huisdier?

De beste manier om gebitsproblemen te voorkomen is net als bij ons, dagelijks poetsen!

Belangrijk is het om hier al bij uw pup of kitten mee te beginnen. Ook volwassen dieren kunnen er aan wennen dat hun gebit door u gepoetst wordt, maar dit vergt over het algemeen wat meer geduld en oefening, zeker bij katten. Hoe u goed poetst en hoe dit voor u en uw huisdier het gemakkelijkst gaat, laten wij u graag zien tijdens een bezoek aan de praktijk. Belangrijk is het om een positieve sfeer rondom het poetsen te creëren, dan houden u en uw dier het het langste vol en dat is belangrijk!

Naast dagelijks poetsen zijn er allerlei producten in de handel om u te helpen het gebit van uw huisdier gezond te houden. Denk aan speciale voeding, zoals Royal Canin dental brokken voor de hond en de kat, speciale kauwstaven, zoals Veggiedent en middelen die de schadelijke bacteriegroei in de mondholte afremmen, zoals o.a. Dentisept en Vetaquadent. Wij geven u hierover graag advies.

HET VOORKOMEN VAN GEBITSPROBLEMEN IS BETER DAN ZE GENEZEN!!

 

Als dierenarts vinden wij een gezond gebit dus heel belangrijk. Bij de vaccinatie van uw pup en kitten zullen we dan ook goed letten op een normale stand van het gebit en of het wisselen van melkgebit naar volwassen gebit goed verloopt. Wanneer we problemen verwachten zullen we u vragen regelmatig voor controle terug te komen om tijdig actie te kunnen ondernemen.

Ook bij de jaarlijkse vaccinatie zullen wij het gebit van uw huisdier goed controleren op het ontstaan van problemen.

Ook besteden wij veel aandacht aan een gezond gebit bij uw cavia en konijn. Ook hier komen standsafwijkingen en doorgroei van tanden en kiezen voor, waardoor dieren ernstige beschadigingen kunnen krijgen aan hun tong of wangslijmvlies en soms zelfs niet meer kunnen eten. Regelmatige inspectie door de dierenarts is noodzakelijk en preventief is goede voeding heel belangrijk.

Heeft u vragen over het gebit van uw huisdier, aarzel dan niet ons te benaderen.

Dierenkliniek Kralingen heeft de kennis en meest moderne tandheelkundige apparatuur in huis om uw huisdier goed te kunnen behandelen!

 

 

010-4526695 WhatsApp Online afspraak