Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten, die ontstaat als een gewricht beschadigd raakt. Het is een pijnlijke aandoening waar uw hond of kat veel last van heeft. Deze aandoening zie je meestal in de elleboog- of heupgewrichten, maar ook in andere gewrichten van de voor- en achterpoten. Door de slijtage ontstaat er een ontsteking in het gewricht. Kraakbeen gaat verloren en de gewrichtsvloeistof verandert van samenstelling waardoor het gewricht minder schokken op kan vangen. Dit zorgt voor pijn en minder bewegen!
Signalen van artrose bij de hond:
Signalen van artrose bij de kat:
Als u één of meerdere symptomen herkent bij uw hond of kat zou het kunnen dat er sprake is van artrose. Wij adviseren u dan een afspraak te maken met een van onze dierenartsen voor een intake-gesprek. Allereerst is het belangrijk te weten welke klachten uw hond of kat heeft. Uw informatie is hierbij van belang. Onze dierenarts zal een orthopedisch onderzoek uitvoeren. Vaak is een röntgenfoto nodig om te zien of er sprake is van artrose. Volledig genezen van artrose is niet mogelijk. Het vraagt om een levenslange behandeling die vaak al naar gelang de klachten van uw hond of kat moet worden aangepast. Op basis van de bevindingen kunnen we beoordelen welke behandeling het beste past.
Overgewicht speelt een belangrijke rol bij artrose. Extra kilo’s zorgen voor een grotere druk op de
gewrichten. Het vetweefsel geeft ook stoffen af die de ontsteking en pijn bij artrose kunnen verergeren. Afvallen zorgt voor vermindering van de klachten.
Ons behandelingstraject legt u een evenwichtig en verantwoord voedingsplan voor.
Goede beweging is vaak een aanvulling op de behandeling. Dieren met artrose gaan vaak minder
bewegen. Daardoor kan het gewicht toenemen, de spierkracht vermindert en daarmee verergert de
artrose. Door de juiste beweging kan artrose worden afgeremd. Het is belangrijk vaak en regelmatig te bewegen zonder dat dit de klachten verergert. Goede bewegingen zijn: wandelen, zwemmen of meelopen naast de fiets. Ook fysiotherapie en hydrotherapie kunnen helpen.
Welk bewegingspatroon het beste is, verschilt per dier en moment. Wij bieden u hiervoor een passend plan.
Indien u vragen heeft of meer informatie wilt over artrose, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.