• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

De meest gestelde vragen over uw huisdier vindt u hier. Als u andere vragen heeft kunt u natuurlijk ook even contact met ons opnemen.

 

Vraag 1: Vaccineren

Vraag 2: Veel plassen/veel drinken

Vraag 3: Braken/diarree

Vraag 4: Parasieten bestrijding

Vraag 5: Naast de bak plassen

Vraag 6: Dier meenemen naar het buitenland

Vraag 7: Ontstoken oog

Vraag 8: Ontstoken oor

Vraag 9: Jeuk

Vraag 10: Steriliseren/castreren

Vraag 11: Vaccineren konijnen en RDH2

Vraag 12: Het belang van tekenbestrijding

Vraag 13: De aanschaf van een kitten of pup

Vraag 14: Op vakantie met uw huisdier

Vraag 15: Vergiftigingen

Vraag 16: Lelies... levensgevaarlijk!

Vraag 17: Ziekte van Weil

Vraag 18: Brexit verenigd koninkrijk

 

FAQ – Vraag 1: Vaccineren

Categorie: Algemeen 

Moet ik mijn dier laten vaccineren?

Jazeker, helaas zijn de besmettelijke ziektes waartegen wij vaccineren nog steeds actief in Nederland. De enige manier om dit te voorkomen is vaccineren.  En de risico’s van het niet vaccineren zijn veel groter dan de risico’s van het wel vaccineren.

Als praktijk proberen wij zoveel mogelijk op maat te vaccineren (zie ‘vaccineren op maat’ onder het kopje ‘totale zorg’), dit houdt in dat we uw dier goed willen beschermen, door middel van het hanteren van een juist vaccinatie schema.

Mijn dier komt niet buiten, moet ik mijn dier laten vaccineren?

Wij raden u sterk aan uw dier ook te laten vaccineren als deze niet buiten komt, omdat de ziektes waartegen we vaccineren ook door ons, mensen, overgedragen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld via uw kleding/schoenen, maar ook via vochtdeeltjes in de lucht gebeuren.

 

FAQ – Vraag 2: Veel plassen/veel drinken

Categorie: Algemeen

Mijn huisdier lijkt de laatste tijd wat meer te drinken en/of meer te plassen, wat moet ik doen?

Meer drinken en/of plassen is een symptoom dat er in het lichaam iets veranderd is. Wij raden u dan ook aan een afspraak bij de dierenarts te maken. Neemt u dan als het lukt een beetje urine mee?

Om te controleren hoeveel uw hond drinkt, kunt u een 24-uursmeting doen. Dit houdt in dat u 24 uur lang meet hoeveel water uw hond drinkt. Belangrijk voor een juiste interpretatie is dat uw dier gedurende deze tijd alleen droogvoer eet.

Urine opvangen

Wij ontvangen de urine het liefst zo vers mogelijk. Urine kunt u opvangen, bij de hond d.m.v. bijvoorbeeld een soeplepel, bij de kat/konijn met behulp van plastic korreltjes, deze kunt u afhalen aan de balie.

FAQ – Vraag 3: Braken/diarree

Categorie: Hond/kat

Mijn hond/kat heeft last van diarree en braken, wat moet ik doen?

Dan is het verstandig meteen een afspraak in te plannen bij de dierenarts.

Als uw hond/kat braakt en diarree heeft verliest hij/zij meer vocht waardoor de kans op uitdroging groot is.

Mijn hond/kat heeft last van braken maar geen diarree, wat moet ik doen?

Een kat mag ongeveer 1x in de maand een haarbal uitbraken. Vaker braken is niet normaal voor een kat. Het is dan verstandig een afspraak te maken.

Een hond kan weleens braken nadat hij iets verkeerds gegeten heeft. Vaak willen ze het dan weer opeten. Braakt uw hond met regelmaat of vaker achter elkaar, maak dan een afspraak.

Mijn hond/kat heeft last van diarree maar braakt niet, wat moet ik doen?

Mits uw huisdier verder geen zieke indruk maakt kunt u het rustig een dag aankijken.

Geef uw huisdier dan meerdere malen per dag een klein beetje licht verteerbaar voedsel te eten. Is het de volgende dag niet over, neem dan contact op met de praktijk.

FAQ – Vraag 4: Parasieten bestrijding

Categorie: Algemeen

Moet ik mijn huisdier ontwormen?

Ja, want uw huisdier kan erg ziek worden van een worminfectie. Worminfecties kunnen niet alleen op andere dieren, maar ook op mensen overgedragen worden.

Worminfecties zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog, uw huisdier hoeft geen diarree te hebben, ook kunnen de gevolgen na een worminfectie soms pas op latere leeftijd tot uiting komen.

Moet ik mijn huisdier behandelen tegen vlooien/teken?

Ja, naast het ongemak van een vlooienplaag in huis, kunnen vlooien en teken ziekten overbrengen. Het is belangrijk uw huisdier het hele jaar door te behandelen met een veilig middel. Heeft u vragen over de verschillende middelen en welk middel het beste bij uw huisdier past, dan kunt u contact met ons opnemen.

 

FAQ – Vraag 5: Naast de bak plassen

Categorie: Kat

Mijn kat plast naast de bak, wat kan de oorzaak zijn en wat kan ik ertegen doen?

Het op andere plaatsen plassen dan op de kattenbak kan verschillende oorzaken hebben, namelijk medisch, stress gerelateerd of gedragsmatig. Om te onderzoeken wat de oorzaak is, raden wij u aan om een afspraak te maken. Neemt u dan als het lukt een beetje urine mee?

Urine opvangen

Wij ontvangen de urine het liefst zo vers mogelijk. Urine kunt u opvangen met behulp van plastic korreltjes, deze kunt afhalen aan de balie.

FAQ – Vraag 6: Dier meenemen naar het buitenland

Categorie: Algemeen

Ik wil mijn dier meenemen naar het buitenland, waar moet ik op letten?

Bij elk land buiten Nederland is het minimaal verplicht uw dier te laten chippen, vaccineren tegen Rabiës en uw huisdier moet in het bezit zijn van een Europees paspoort.

Elk land heeft zijn eigen eisen, deze kunt u bekijken op www.licg.nl.  Neem, zodra de bestemming van uw reis bekend is, contact op met ons.

Let op: als uw huisdier niet voldoet aan de eisen, loopt u het risico om tegengehouden te worden bij de grens.

FAQ – Vraag 7: Ontstoken oog

Categorie: Algemeen

Mijn dier heeft een ontstoken oog, mag ik hier een zalfje voor?

Een ontsteking van een oog kan meerdere oorzaken hebben.  Niet elke zalf is geschikt voor het probleem en kan het zelfs erger maken, met blindheid tot gevolg.

Wij raden u aan een afspraak te maken voor oogonderzoek.

FAQ – Vraag 8: Ontstoken oor

Categorie: Algemeen

Mijn dier heeft een ontstoken oor, mag ik hier een zalfje voor?

Helaas kunnen wij niet zomaar een zalf meegeven. Bij een oorontsteking kan perforatie van het trommelvlies optreden en dan mogen de oren niet gezalfd worden.  Elk soort ontsteking vraagt ook om een specifieke behandeling.

Maakt u een afspraak bij één van de dierenartsen voor onderzoek.

FAQ – Vraag 9: Jeuk

Categorie: Algemeen

Mijn dier heeft last van jeuk, wat kan ik hiertegen doen?

Aangezien jeuk erger is dan pijn, raden wij u sterk aan om de oorzaak van de jeuk te laten onderzoeken door de dierenarts.

FAQ – Vraag 10: Steriliseren/castreren

Categorie: Algemeen

Moet ik mijn huisdier laten steriliseren/castreren?

Sterilisatie

Teef

Wij als dierenartsen adviseren uw hond te laten steriliseren. Dit doen we het liefst voor of 3 maanden na de eerste loopsheid.

Om medische problemen te voorkomen is steriliseren erg belangrijk. De risico’s van niet steriliseren zijn vele malen groter dan de risico’s van wel steriliseren. Voor meer informatie over wel of niet steriliseren hebben wij een informatiebrief voor u.

Poes

Wij als dierenartsen adviseren uw poes te laten steriliseren. Dit doen we het liefst vanaf 6 maanden leeftijd en niet tijdens de krolsheid.

Om medische problemen te voorkomen is steriliseren erg belangrijk. De risico’s van niet steriliseren zijn vele malen groter dan de risico’s van wel steriliseren.

Voedster

Het is aan te raden om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. U verkleint hiermee de kans dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor krijgt. U kunt uw konijn vanaf 6 maanden leeftijd laten steriliseren.

Konijnen kunnen wel al eerder vruchtbaar zijn (vanaf 3-5 maanden leeftijd).

Castratie

Reu

Reuen kunnen we castreren vanaf 6 maanden leeftijd. Wel of niet castreren is afhankelijk van de hond zelf. Ons advies is dan ook om dit te overleggen met de dierenarts.

Behalve de operatieve castratie is er ook nog een chemische castratie mogelijk. Door middel van het plaatsen van een chip onder de huid, die hormonen afgeeft, kunnen we de castratie tijdelijk nabootsen.

Kater

Katers kunnen we castreren vanaf 6 maanden leeftijd. Dit om ongewenste dekkingen en ongewenst gedrag, zoals urine sproeien in huis, te voorkomen.

Rammelaar

Mannelijke konijnen kunnen we castreren vanaf 6 maanden leeftijd. Redenen hiervoor kunnen zijn om dominant gedrag of ongewenste nestjes te voorkomen.

FAQ – Vraag 11: Vaccineren konijnen

Categorie: Konijnen

Wat is RHD2?

Recent zijn vanuit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen. Het gaat hier om wilde én tamme konijnen. Uit dit onderzoek blijkt dat de dieren zijn gestorven als gevolg van de konijnenziekte RHD2. Het gaat om een mutatie van het RHD1 virus. Konijnen worden jaarlijks al gevaccineerd tegen Myxomatose en RHD1. Dit vaccin beschermd echter niet tegen het nieuwe RHD2 virus.

Symptomen

Een geïnfecteerd konijn zal veelal binnen 24 tot 48 uur sterven. Benauwdheid en bloedingen zijn verschijnselen die bij deze konijnen soms gezien worden. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze sterven.

De verwachting is dat 70 tot 90% van de wilde konijnen in Nederland zal sterven aan dit virus. Tamme konijnen kunnen gevaccineerd worden. De vaccinatie geeft 100% bescherming.

Vaccinatie en entschema RHD2

Het geadviseerde entschema tegen RHD2 voor hobbykonijnen is nu als volgt:

Konijnen vanaf 10 weken leeftijd kunnen gevaccineerd worden met filavac KC+V. Deze vaccinatie hoeft slechts 1x per jaar gegeven te worden en vervangt het eerder gebruikte Eravac vaccin, welke slechts een half jaar bescherming gaf. Dit vaccin biedt geen bescherming tegen RHD1 en myxomatose.

Hoe besmetting te voorkomen:

Ruimtes waar mogelijk besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd te worden met water en zeep en daarna gedesinfecteerd te worden.

Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen erbij kunnen zijn gekomen.

Voorkom direct contact van uw konijn met konijnen in het wild. Als er wilde konijnen in de buurt van uw huis voorkomen kunt u overwegen om uw konijn (tijdelijk) binnen te huisvesten. Neem ook geen zieke wilde konijnen mee naar huis.

Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren/verzorgen van uw konijn.

Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Laat uw konijnen niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.

Aangezien stekende insecten ook een rol kunnen spelen in de verspreiding, kan een goede insectenbestrijding ook bijdragen aan vermindering van het risico. U kan uw konijn behandelen met speciale sprays om insecten te weren (bv Nomyasis®).

 

FAQ – Vraag 12: Het belang van tekenbestrijding

Categorie: Algemeen

Waarom moet ik mijn huisdier beschermen tegen teken?

Het belang van tekenbestrijding en door teken overgedragen ziekte en mogelijke bijwerkingen van anti-tekenproducten bij hond en kat.

Met de stijgende temperaturen in de lente en zomer neemt ook de activiteit van teken toe. De schapenteek Ixodes ricinus komt voor bij verschillende diersoorten, waaronder hond, kat en de mens, terwijl de Dermacentor reticulatus bijna uitsluitend bij honden wordt aangetroffen. De besmetting met deze bloedzuigers is niet alleen vervelend voor honden en katten, omdat zij jeuk en lokale ontsteking van de huid kunnen veroorzaken, maar teken vormen ook een belangrijk risico voor de gezondheid van mens en dier door de mogelijke overdracht van ziekteverwekkers.

Ziekteverwekkers

De ziekteverwekkers die kunnen worden overgedragen in de Benelux, zijn onder andere de ziekte van Lyme, ehrlichiose en tekenencefalitis. Het ‘tick borne encephalitis’ (TBE) virus lijkt zich verder naar Noord-West Europa te verspreiden en kan leiden tot ernstige neurologische verschijnselen bij mens en dier. In het voorjaar van 2016 bleken in Nederland reeën en teken besmet te zijn met het virus op de Sallandse en de Utrechtse Heuvelrug.

Enkele mensen hebben het virus in deze gebieden opgelopen (bron: RIVM).  In België zijn antilichamen tegen het TBE-virus aangetoond bij wilde zwijnen en runderen, wat erop wijst dat het virus hier mogelijk ook aanwezig is.

Bijwerkingen anti-teken middelen?

Besmetting met teken kan voorkomen of behandeld worden door toediening van antiparasitaire middelen. Via diverse (sociale) media wordt melding gemaakt van bijwerkingen die gerelateerd zouden zijn aan het gebruik van bepaalde middelen, vooral medicijnen met een nieuwe groep werkzame stoffen (de isoxazolinen) die als tablet of spot-on toegediend worden. Deze berichten leiden in sommige gevallen vanzelfsprekend tot onzekerheid bij dierverzorgers, eigenaren van gezelschapsdieren, maar ook bij dierenartsen.

Echter, toegelaten geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik hebben een aantoonbaar bewezen tolerantie en veiligheid. In Europa zijn de middelen die geregistreerd zijn, goedgekeurd door de overheid. Ze worden in het kader van de registratieprocedure uitgebreid onderzocht. Bovendien worden bijwerkingen, die gemeld worden aan het Bureau Diergeneesmiddelen (Nederland) of het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (België) nauwkeurig gedocumenteerd en onderzocht. Bijwerkingen (in alle variaties) na toepassing van middelen tegen ectoparasieten worden echter zelden gezien. Daarbij kan men zich afvragen of de kans op bijwerkingen ten gevolge van het gebruik van deze goedgekeurde geneesmiddelen op weegt tegen de eventuele overdracht door teken van ziektekiemen.

Als alternatief voor de officiële diergeneesmiddelen wordt soms het gebruik van alternatieve middelen (bijvoorbeeld kokosolie) geadviseerd. Echter, voor deze ‘alternatieve tekenmiddelen’ ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor afdoende werkzaamheid.

Als onafhankelijke deskundige organisatie adviseert ESCCAP Benelux alleen het gebruik van door de overheid geregistreerde producten, waarvan de veiligheid en de werkzaamheid bij de bescherming tegen tekenbeten en door teken overgedragen ziekten afdoende is getest.

Conclusie

Hoewel niet elk contact met een besmette teek leidt tot infectie en niet elke infectie tot ernstige ziekte, bestaat er in de Benelux voor honden en katten die regelmatig buiten komen wel een risico op infectie en eventueel ziekte na een tekenbeet. Dierhouders en eigenaren van gezelschapsdieren wordt daarom geadviseerd hun dieren tijdens het tekenseizoen te beschermen met effectieve anti-parasitaire middelen. De dierenarts heeft de meeste kennis en kan hierover het beste adviseren.

 

FAQ – Vraag 13: De aanschaf van een kitten of pup

Categorie: Hond/kat

Wat komt er bij kijken?

Overweegt u een pup of kitten aan te schaffen? Kijkt u dan eens op www.licg.nl voor meer informatie over de aanschaf van een huisdier. Waar kunt u dit het beste doen en wat komt er allemaal bij kijken.

U kunt op meerdere manieren een hond of kat aanschaffen. Kijk eerste goed rond, stel vragen en koop niet direct een huisdier. Informeer ook eens bij rasverenigingen, dierenasiels, uw dierenarts of uw omgeving.

Verzorging

Het allerbeste is om de tanden van uw hond of kat te poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta. Als u op jonge leeftijd begint met poetsen, raakt uw dier er aan gewend en wordt het normaal. Veder zijn er speciale brokken en kauwstaven die tandsteen helpen voorkomen.

 

Voeding

Kies voor een kwalitatief goed merk om uw pup of kitten gezond groot te laten worden. Met name bij de jonge, groeiende hond van grote rassen zien we nog steeds veel verkeerde voedingsadviezen. Dit kan blijvende schade geven aan de botten en gewrichten! Waar moet u op letten? Kies allereerst een goed merk voeding en kijk vervolgens naar de prijs. Er zijn ook duurdere voedingen op de markt die helemaal niet goed zijn. Van een kwalitatief goede voeding hoef je vaak minder te geven, waardoor de zak langer mee gaat. Vers vlees? Wij adviseren geen vers vlees te geven zowel bij gezonde dan wel, zeker niet bij jonge dieren, oudere dieren, zwangere dieren en immuundeficiënte dieren. Op het verse vlees zitten veel bacteriën en parasietenbesmettingen die schadelijk kunnen zijn voor uw jonge pup of kitten. We geven onze baby’s, ouderen en zwangere vrouwen tenslotte ook geen rauwe biefstuk en filet americain. U kunt bij ons altijd vrijblijvend vragen om advies en hulp bij het uitkiezen van een goede voeding.

 

Opvoeding

Het volgen van een cursus is erg leuk voor de pup en ook voor u als eigenaar. Onder goede begeleiding leert uw hond gehoorzamen en daarnaast komt hij/zij in aanraking met andere honden. Uiteraard zijn er ook voldoende boeken om zelf uit te leren, als u een cursus niets vindt.

 

Parasieten

Uw pup dient op een leeftijd van 2, 4 ,6 en 8 weken ontwormd te worden. Daarna is het schema als volgt: maandelijks tot de leeftijd van een half jaar en vervolgens elke 3 maanden.

Uw kitten dient op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken ontwormd te worden. Daarna is het schema als volgt: maandelijks tot de leeftijd van een half jaar en vervolgens elke 3 maanden (binnenkatten: 2 x per jaar).

Het is ook belangrijk uw pup/kitten met regelmaat te ontvlooien. Afhankelijk van het middel moet dit maandelijks, maar soms ook om de 3 maanden. Vraag onze assistente voor een op maat gegeven advies voor uw pup of kitten.

 

Vaccineren

Het schema van de pup is als volgt: op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken, op de leeftijd van een jaar en daarna jaarlijks. U krijgt hiervoor van ons een oproep.

Het schema van het kitten is als volgt: op een leeftijd van 9 en 12 weken, op de leeftijd van een jaar en daarna jaarlijks. U krijgt hiervoor een oproep van ons.

Het is ook mogelijk om bij ons uw hond/kat te laten titreren om vervolgens te bepalen of en welke enting noodzakelijk is. Lees meer hierover op de pagina vaccineren of titreren.

 

Castratie

Het is preventief niet nodig om de reu te laten castreren. Er kunnen uiteraard wel medische redenen zijn om uw hond te laten castreren. Voorhuidontsteking, prostaatontsteking, tumoren in de ballen en ongewenst seksueel gedrag kunnen redenen zijn om de hond te laten castreren.

Het is daarentegen zeer verstandig om uw kater te laten castreren! Gecastreerde katers leven langer, worden minder snel besmet met kattenaids of kattenleukemie, ze hebben minder vaak vechtabcessen en ze sproeien minder (en de urine stinkt minder).

 

Sterilisatie

Ons advies is om uw teefje te laten steriliseren wanneer u geen nestje wilt. Dit voorkomt baarmoederontsteking, minder kans op melkklier tumoren en ongewenste dekkingen. U kunt uw hond ook laparoscopisch (door middel van een kijkoperatie) laten steriliseren. Niet voor elke hond is beter, overleg met de dierenarts welke operatie het beste bij uw hond past en wat de voor en nadelen zijn. Wilt u meer informatie over sterilisatie of laparoscopische sterilisatie? Lees meer op onze pagina sterilisatie!

Ons advies is uw poes te laten steriliseren wanneer u geen nestje wilt. Dit voorkomt krolsheid, baarmoederontsteking en ongewenste dekkingen. Ook vermindert het de kans op melkklier tumoren.

Wij hopen uw nieuwe aanwinst natuurlijk snel te ontmoeten!

 

FAQ – Vraag 14: Op vakantie met uw huisdier

Vakantie betekent voor ons vaak in alle rust genieten van onze vrijheid. Dierenkliniek Kralingen staat klaar om dat uw huisdier ook te kunnen bieden. Daarom willen wij u graag helpen om de vakantie van uw huisdier en de voorbereiding daarvan soepel te laten verlopen. Wij hebben voor u een Dierenkliniek Kralingen vakantie checklist gemaakt, om overzicht te geven over de dingen die nodig zijn om zo relaxed mogelijk te reizen met uw dier, zonder iets te vergeten.

Checklist

  • Geschikte accommodatie vinden (diervriendelijk hotel / camping)
  • Geschikt pension vinden
  • Jaarlijkse vaccinatie (check de geldigheidsdatum in uw dierenpaspoort)
  • Kennelhoest vaccinatie (verplicht in bijna alle dierenpensions)

 

Verplicht als u naar het buitenland gaat

  • Europees dierenpaspoort
  • Identificatiechip (aangemeld bij de databank)
  • Rabiës vaccinatie (minimaal 21 dagen voor vertrek)
  • Evt. specifieke eisen die een land stelt, vraag hiernaar minimaal 6 maanden voor vertrek

 

Verder niet vergeten

  • Parasitaire preventie afhankelijk van uw reisdoel
  • Voldoende voer van uw eigen merk
  • Eventueel medicijnen
  • Reserveriem en -halsbandje
  • Eigen dekentje en speeltje
  • Tekentang en muilkorf (deze is in sommige landen verplicht)
  • Zorg dat uw hond tijdens de reis voldoende vers drinkwater ter beschikking heeft
  • Gegevens van Dierenkliniek Kralingen en van een dierenarts in de buurt van bestemming

Wilt u graag meer informatie? Maak dan een afspraak bij een van onze paraveterinairen. Zij weten alles van reizen naar het buitenland met een huisdier en staan graag voor u klaar. Dierenkliniek Kralingen wenst u een onvergetelijke vakantie toe samen met uw trouwe viervoeter!

FAQ – Vraag 15: Vergiftigingen

Helaas komen er zeer regelmatig vergiftigingen voor bij onze huisdieren.

Symptomen als sloomheid, overgeven, diarree, trillen, kwijlen, moeilijke ademhaling, aanvallen en toevallen wijzen op vergiftiging. De symptomen van een vergiftiging hangen af van de giftige stof waaraan uw huisdier is blootgesteld en hoe het gif is opgenomen. Mocht u nog een verpakking hebben is het verzoek deze mee te brengen!

Neem voor meer informatie een kijkje op de website: LICG

Heeft uw dier iets binnengekregen waarvan u niet weet of het giftig is? Neem dan direct contact met ons op via telefoonnummer 010-4526695.

Bij spoedgevallen buiten openingstijden: 010-420 66 66

010-4526695 WhatsApp Online afspraak