Categorie: Hond/kat
Overweegt u een pup of kitten aan te schaffen? Kijkt u dan eens op www.licg.nl voor meer informatie over de aanschaf van een huisdier. Waar kunt u dit het beste doen en wat komt er allemaal bij kijken.
U kunt op meerdere manieren een hond of kat aanschaffen. Kijk eerste goed rond, stel vragen en koop niet direct een huisdier. Informeer ook eens bij rasverenigingen, dierenasiels, uw dierenarts of uw omgeving.
Het allerbeste is om de tanden van uw hond of kat te poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta. Als u op jonge leeftijd begint met poetsen, raakt uw dier er aan gewend en wordt het normaal. Veder zijn er speciale brokken en kauwstaven die tandsteen helpen voorkomen.
Kies voor een kwalitatief goed merk om uw pup of kitten gezond groot te laten worden. Met name bij de jonge, groeiende hond van grote rassen zien we nog steeds veel verkeerde voedingsadviezen. Dit kan blijvende schade geven aan de botten en gewrichten! Waar moet u op letten? Kies allereerst een goed merk voeding en kijk vervolgens naar de prijs. Er zijn ook duurdere voedingen op de markt die helemaal niet goed zijn. Van een kwalitatief goede voeding hoef je vaak minder te geven, waardoor de zak langer mee gaat. Vers vlees? Wij adviseren geen vers vlees te geven zowel bij gezonde dan wel, zeker niet bij jonge dieren, oudere dieren, zwangere dieren en immuundeficiënte dieren. Op het verse vlees zitten veel bacteriën en parasietenbesmettingen die schadelijk kunnen zijn voor uw jonge pup of kitten. We geven onze baby’s, ouderen en zwangere vrouwen tenslotte ook geen rauwe biefstuk en filet americain. U kunt bij ons altijd vrijblijvend vragen om advies en hulp bij het uitkiezen van een goede voeding.
Het volgen van een cursus is erg leuk voor de pup en ook voor u als eigenaar. Onder goede begeleiding leert uw hond gehoorzamen en daarnaast komt hij/zij in aanraking met andere honden. Uiteraard zijn er ook voldoende boeken om zelf uit te leren, als u een cursus niets vindt.
Uw pup dient op een leeftijd van 2, 4 ,6 en 8 weken ontwormd te worden. Daarna is het schema als volgt: maandelijks tot de leeftijd van een half jaar en vervolgens elke 3 maanden.
Uw kitten dient op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken ontwormd te worden. Daarna is het schema als volgt: maandelijks tot de leeftijd van een half jaar en vervolgens elke 3 maanden (binnenkatten: 2 x per jaar).
Het is ook belangrijk uw pup/kitten met regelmaat te ontvlooien. Afhankelijk van het middel moet dit maandelijks, maar soms ook om de 3 maanden. Vraag onze assistente voor een op maat gegeven advies voor uw pup of kitten.
Het schema van de pup is als volgt: op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken, op de leeftijd van een jaar en daarna jaarlijks. U krijgt hiervoor van ons een oproep.
Het schema van het kitten is als volgt: op een leeftijd van 9 en 12 weken, op de leeftijd van een jaar en daarna jaarlijks. U krijgt hiervoor een oproep van ons.
Het is ook mogelijk om bij ons uw hond/kat te laten titreren om vervolgens te bepalen of en welke enting noodzakelijk is. Lees meer hierover op de pagina vaccineren of titreren.
Het is preventief niet nodig om de reu te laten castreren. Er kunnen uiteraard wel medische redenen zijn om uw hond te laten castreren. Voorhuidontsteking, prostaatontsteking, tumoren in de ballen en ongewenst seksueel gedrag kunnen redenen zijn om de hond te laten castreren.
Het is daarentegen zeer verstandig om uw kater te laten castreren! Gecastreerde katers leven langer, worden minder snel besmet met kattenaids of kattenleukemie, ze hebben minder vaak vechtabcessen en ze sproeien minder (en de urine stinkt minder).
Ons advies is om uw teefje te laten steriliseren wanneer u geen nestje wilt. Dit voorkomt baarmoederontsteking, minder kans op melkklier tumoren en ongewenste dekkingen. U kunt uw hond ook laparoscopisch (door middel van een kijkoperatie) laten steriliseren. Niet voor elke hond is beter, overleg met de dierenarts welke operatie het beste bij uw hond past en wat de voor en nadelen zijn. Wilt u meer informatie over sterilisatie of laparoscopische sterilisatie? Lees meer op onze pagina sterilisatie!
Ons advies is uw poes te laten steriliseren wanneer u geen nestje wilt. Dit voorkomt krolsheid, baarmoederontsteking en ongewenste dekkingen. Ook vermindert het de kans op melkklier tumoren.
Wij hopen uw nieuwe aanwinst natuurlijk snel te ontmoeten!