• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

De operatiekamer is een van de belangrijkste ruimtes in de kliniek. Hier worden naast de standaard operaties zoals sterilisatie en castraties ook allerlei andere geplande en spoedoperaties gedaan. Wij hebben een prachtige operatiekamer met alle moderne apparatuur voor de bewaking tijdens de anesthesie en de chirurgie zelf. Als uw huisdier geopereerd moet worden krijgt u vooraf een brief met informatie over de operatie en de voorbereidingen die u moet treffen. U kunt ons altijd bellen als u wilt weten wat u en uw dier te wachten staat.

In de meeste gevallen is een operatie een dagbehandeling en kunt u dezelfde dag nog uw huisdier ophalen. Na afloop zetten wij alles nog even duidelijk op papier zodat u zelf ook thuis de beste nazorg kunt geven.

Wij hebben veel ervaring in het steriliseren en castreren van honden, katten en konijnen. Daarnaast hebben we ook ruime ervaring in moeilijkere operaties zoals het verwijderen van tumoren, operaties aan maag en darmen, operaties van de urineblaas, operaties aan de ogen, oren en neus etc..

We nemen de tijd en behandelen uw huisdier met zoveel mogelijk liefde en zorg zodat uw dier zo min mogelijk stress beleeft aan een chirurgische ingreep.

Onze operatiekamer is zeer compleet en voorzien van de modernste apparatuur. De hartslag, ademhaling en temperatuur worden automatisch geregistreerd, dit maakt de operatie heel erg veilig.

Voorbereiding

Voordat uw dier geopereerd kan worden, wordt hij of zij eerst gewogen en lichamelijk onderzocht door de dierenarts. Dit lichamelijk onderzoek is van belang om het risico van de narcose en de operatie voor uw dier in te kunnen schatten. Soms is meer nodig dan alleen een lichamelijk onderzoek. We kunnen bij twijfels over hart en longfunctie een röntgenfoto of echo maken. Bij twijfels over het functioneren van organen zoals lever en nieren zullen we een bloedonderzoek voorstellen. Als we veronderstellen dat het operatierisico aanvaardbaar is voor uw dier, worden alle voorbereidingen voor de narcose getroffen.

Wanneer uw dier rustig en stabiel slaapt, worden de voorbereidingen voor de operatie getroffen. Het operatiegebied (bijvoorbeeld de buik) moet eerst zo schoon mogelijk worden gemaakt. Haren en huid zitten vol met vuiligheid en bacteriën die een operatiewond kunnen besmetten. Daarom wordt eerst de vacht geschoren en wordt daarna de huid meerdere keren gewassen en ontsmet. Al deze handelingen vinden plaats in de voorbereidingsruimte.

 

Voorbereidingen in de operatiekamer

De operatiekamer is een schone ruimte, d.w.z. dat hier alle mogelijke maatregelen worden getroffen om besmetting van de operatiewond te voorkomen. Zo min mogelijk mensen mogen de operatiekamer betreden, de operatiepatiënt wordt schoon aangevoerd en alle mensen moeten aan hygiëne-eisen voldoen, voor ze de ruimte mogen betreden.

De patiënt wordt aangesloten op bewakings- en beademingsapparatuur om de narcose te bewaken. Het operatieveld is ontsmet en steriel. De chirurg en operatie-assistente dragen steriele operatiehandschoenen. Alle benodigde operatie-instrumenten zoals scalpels, pincetten, scharen en klemmen zijn gesteriliseerd om de kans op bacteriële besmetting zo gering mogelijk te maken.

 

De operatie zelf

De chirurg begint met de operatie als alle lichaamsfuncties van de patiënt stabiel zijn en alle voorbereidingen zijn getroffen. Tijdens de operatie letten de operatie-assistente en de dierenarts er op dat de narcose soepel verloopt. De eerste snede wordt gemaakt in de huid om het operatiegebied in beeld te brengen. Afhankelijk van het doel van de operatie wordt een meer of minder grote snede gemaakt. De grootte van de operatiewond is altijd een compromis tussen het benodigde overzicht voor de chirurg en de belasting voor de patiënt. Immers, hoe kleiner de wond, hoe sneller het herstel na de operatie.

Door jarenlange ervaring in de sterilisatie van honden en katten kunnen we deze veel voorkomende ingrepen uitvoeren met een minimale operatiewond en een korte operatietijd, waardoor de belasting voor uw hond of kat minimaal is.

We spreken van ‘routine’ operaties als ze vaak voorkomen en het een gezond dier betreft. Routine operaties zijn o.a. de eierstokken van een poes of teef verwijderen, een baarmoeder bij het konijn of de testikels van een reu, kater of rammelaar verwijderen.

De meeste operaties doen we zelf. In een enkel geval zullen wij uw huisdier doorverwijzen naar een specialist-chirurg.

Als de operatie voltooid is, wordt de operatiewond gesloten. We hechten de wond d.m.v. oplosbaar hechtmateriaal of we sluiten de wond door de huid te lijmen.

 

Na de operatie

We laten uw huisdier gecontroleerd en rustig weer wakker worden uit de narcose. Als de patiënt voldoende wakker en stabiel is, mag hij of zij onder ons toezicht verder uitslapen in een van onze verwarmde dierenverblijven in de opnameruimte.

Kom gerust een keer een kijkje nemen in de operatiekamer, u bent meer dan welkom!

010-4526695 WhatsApp Online afspraak