Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. De geluidsgolven weerkaatsen wanneer ze op weefsels botsen. Deze weerkaatste geluidsgolven worden door een computer omgezet in beelden. Zo kunnen we inzicht krijgen in bijvoorbeeld de grootte en structuur van organen.
Een echo is zeer geschikt voor diepgaander onderzoek van de buikorganen en het hart. Daarnaast gebruiken we echografie om ogen en pezen te onderzoeken. We maken ook vaak gebruik van een echo als hulpmiddel bij het nemen van een biopt (=stukjes weefsel verzamelen voor nader onderzoek).
Als uw huisdier een echo moet ondergaan dan hoeft het meestal niet te slapen. Meestal kunt u aanwezig zijn bij het gehele onderzoek. Indien er biopten genomen moeten worden, kan het zijn dat uw huisdier een lichte sedatie krijgt.
Om duidelijke en goede kwaliteit beeld te krijgen is het nodig om een stukje van de vacht weg te scheren. Dit doen we zowel bij een buikecho als bij een hartecho.
Als we een echo van de borstholte maken, maken we meestal ook een röntgenfoto. Zo kunnen we een volledig beeld krijgen.
Bij de echo van het hart kijken we ook naar lekkages m.b.v. een doppler en meten we stroomsnelheden. De diktes van de spierlagen en de diameters van de boezems en de kamers, worden ook opgemeten.
Het maken van een echo neemt ongeveer tussen de 30 en 45 minuten in beslag.
Hartecho's worden uitgevoerd door Anna Polderman. Zij is gespecialiseerd in het maken van hartecho's.