Tandheelkunde
Net als bij de mens is het voor uw huisdier belangrijk een gezond gebit te hebben.
Sterke tanden en kiezen maken het mogelijk dat de voeding goed gekauwd wordt en dat is weer belangrijk voor een goede spijsvertering.
Een gezond gebit is net als bij de mens van belang voor een goede algemene gezondheid. De bacteriën die in de mondholte voorkomen bij chronisch ontstoken tandvlees kunnen namelijk elders problemen veroorzaken in het lichaam. Berucht zijn ontstekingen aan hartkleppen, de lever en de nieren.
Uw hond of kat gaat vaak erg ruiken uit de bek, wat voor de omgeving niet aangenaam is en verspreidt deze vieze geur en bacteriën met het verzorgen/ likken van de vacht ook nog over zichzelf heen.
Slechte mondhygiëne ontstaat wanneer tandplak, dat dagelijks ontstaat in de mondholte bij zowel mens als dier, niet verwijderd wordt. Tandplak is een verzameling van bacteriën, voedingsstoffen en slijm/speeksel. Wanneer tandplak zich ophoopt, kan het verharden tot tandsteen. Tandsteen kan alleen nog maar mechanisch verwijderd worden.
Ophopingen van tandsteen en tandplak kunnen leiden tot het ontstaan van ontstoken tandvlees (gingivitis). Gingivitis is herkenbaar aan een rode, verdikte rand langs de gebitselementen, die bij aanraking gemakkelijk bloedt. Wanneer gingivitis langere tijd bestaat, kan er parodontitis ontstaan. Hierbij treedt verlies op van bot en vezels, waardoor de tandhalzen bloot kunnen komen liggen. Wanneer dit proces doorgaat, zullen tanden en kiezen los komen zitten en uitvallen. Dit is voor uw dier erg pijnlijk! Parodontitis is niet omkeerbaar. Eenmaal verloren weefsel komt niet meer terug. Ook hier is goede reiniging en zo nodig extractie van zwaar aangetaste elementen door de dierenarts noodzakelijk om het proces van afbraak te stoppen. Daarna is goede mondhygiëne natuurlijk extra belangrijk om herhaling te voorkomen.
Wat is dat nu, goede mondhygiëne bij uw huisdier?
De beste manier om gebitsproblemen te voorkomen is net als bij ons, dagelijks poetsen om tandplak te verwijderen en vorming van tandsteen te voorkomen. Eenmaal ontstaan tandsteen is niet meer door poetsen te verwijderen. Tandsteen is op zichzelf niet heel schadelijk maar door het onregelmatige oppervlak van tandsteen kan tandplak weer makkelijker hechten en is de cirkel van slechte mondhygiëne compleet.
Belangrijk is het om het poetsen al bij uw pup of kitten te introduceren. Ook volwassen dieren kunnen er aan wennen dat hun gebit door u gepoetst wordt, maar dit vergt over het algemeen wat meer geduld en oefening, zeker bij katten. Hoe u goed poetst en hoe dit voor u en uw huisdier het gemakkelijkst gaat laten wij u graag zien tijdens een bezoek aan de praktijk. Belangrijk is het om een positieve sfeer rondom het poetsen te creëren, dan houden u en uw dier het vol en dat is belangrijk! Hoe vaak u moet poetsen is per dier verschillend, maar ga uit van minimaal 4x per week.
Naast poetsen zijn er allerlei producten in de handel om u te helpen het gebit van uw huisdier gezond te houden. Veel van dit soort middelen beloven van alles, maar hun werkzaamheid valt in de praktijk nogal tegen. Wel bewezen effect heeft speciale voeding, zoals Hill's Prescription Diet TD Dental brokken voor de hond en kat. Over het effect van andere producten zoals veggiedent kauwstaven (ook voor de allergische patiënt!) en het gebruik van bacteriedodende gels in de mondholte (Hexagel) geven we u graag advies.
HET VOORKOMEN VAN GEBITSPROBLEMEN IS DUS BETER DAN ZE GENEZEN!!
Als dierenarts vinden wij een gezond gebit heel belangrijk. Bij de controles van uw pup en kitten zullen we dan ook goed letten op een normale stand van het gebit en of het wisselen van melkgebit naar volwassen gebit goed verloopt. Pups laten we daarom op de leeftijd van 5-6 maanden terugkomen en ook katten waarbij door een afwijkende schedelvorm problemen te verwachten zijn. Doordat er in de loop van eeuwen fokkerij allerlei verschillende rassen zijn ontstaan, zijn er ook veel verschillende schedelvormen. Vergelijk maar eens de kop van een Duitse herder met die van een Franse Buldog of die van een Siamese kat met die van een Britse Korthaar! Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de hoeveelheid ruimte die er in de schedel is voor alle tanden en kiezen. Bij een niet correcte schedelvorm ontstaat er dan ook regelmatig een onjuiste positie van de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar, wat voor problemen kan zorgen. Bij dit soort rassen zal extra poetsen noodzakelijk zijn en soms toch niet voldoende werken. Regelmatige professionele gebitsreiniging kan dan noodzakelijk zijn.
Bij katten is er ook vaak sprake van resorptie letsels aan tanden en/of kiezen. Dit kan heel pijnlijk zijn voor de kat, maar wordt vaak niet opgemerkt door de eigenaar omdat de kat een manier vindt om om zijn/ haar pijn heen te eten. Resorptie letsel is ook vaak niet goed zichtbaar omdat het zich grotendeels onder het tandvlees afspeelt. Bij verdenking op aanwezigheid van resorptie letsel, zullen er daarom altijd dentale foto’s gemaakt moeten worden om de juiste behandeling te kunnen inzetten. Preventief kan hier helaas niets aan gedaan worden en meer dan 50% van de katten krijgt hier in zijn/ haar leven mee te maken.
Belangrijk is het dus uw dier in elk geval jaarlijks te laten controleren op de aanwezigheid of het ontstaan van gebitsproblemen.
Ook besteden wij veel aandacht aan een gezond gebit bij uw cavia en konijn. Ook hier komen standsafwijkingen en doorgroei van tanden en kiezen voor, waardoor dieren ernstige beschadigingen krijgen aan hun tong of wangslijmvlies en soms zelfs niet meer kunnen eten. Ook hier is regelmatige inspectie door de dierenarts noodzakelijk en preventief is goede voeding heel belangrijk.
Heeft u vragen over het gebit van uw huisdier, aarzel dan niet ons te benaderen.
Dierenkliniek Kralingen heeft de kennis en meest moderne tandheelkundige apparatuur in huis om ze goed te kunnen behandelen!