• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Categorie: Algemeen

Moet ik mijn huisdier laten steriliseren/castreren?

Sterilisatie teef 

Vanuit medisch oogpunt adviseren wij u uw teef te laten steriliseren. Zoals bij alles in het leven zijn er voor- en nadelen aan deze ingreep verbonden. Naar onze mening wegen de voordelen ruim op tegen de nadelen. Om de keuze voor u wat gemakkelijker te maken hebben we ze op een rijtje gezet.

Voordelen van Sterilisatie:

· Geen last meer van loopsheid.
· Geen kans op ongewenste dekking en dracht.
· De hond ontwikkelt geen schijndracht meer.
· Hoe jonger u de teef laat steriliseren, hoe kleiner de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Wordt de teef voor de eerste loopsheid al gesteriliseerd dan neemt de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd met meer dan 90% af! Met elke loopsheid neemt de kans op melkkliertumoren toe.
· Het risico op het ontwikkelen van suikerziekte neemt af.
· Er kan geen baarmoederontsteking meer plaatsvinden, deze kan levensbedreigend zijn. Een kwart van alle niet gesteriliseerde teven ontwikkeld baarmoederontsteking.

Nadelen van sterilisatie:

· De hond moet een operatie ondergaan.
· De hond kan dikker worden wanneer u niet iets minder gaat voeren na de operatie.
· Er is een licht verhoogde kans op het ontwikkelen van incontinentie, iets wat goed behandelbaar is met medicatie.
· Vachtveranderingen, de hond kan meer ondervacht krijgen.
· Orthopedische klachten, gesteriliseerde teven groeien langer door dan niet gesteriliseerde teven en kruisbandletsel zou vaker voorkomen bij gesteriliseerde teven.

Wat is de ideale leeftijd om de sterilisatie te plannen?

De wetenschappers zijn er nog niet uit wat de beste leeftijd is waarop teven gesteriliseerd zouden moeten worden. Wel is bekend wanneer de beste periode is namelijk 3 maanden voor na de loopsheid. Bij Dierenkliniek Kralingen beslissen we in overleg met de eigenaar en afhankelijk van het ras van de hond wat het beste moment is.

De operatie doen wij bij Dierenkliniek Kralingen voor honden boven de 5kg nog uitsluitend laparoscopisch.

De operatie kan namelijk op 2 manieren plaatsvinden namelijk traditioneel: via een snede van ongeveer 4 a 5 cm in de middenlijn van de buik, waarna de eierstokken worden opgezocht, afgebonden en verwijderd.

Ofwel via laparoscopie waarbij er 3 kleine snedes worden gemaakt in de buik van ongeveer 0.5 cm en er lucht in de buik wordt geblazen. Met behulp van een kleine camera in de buik worden de eierstokken in beeld gebracht en met een tang worden de bloedvaten dicht gebrand en de eierstokken verwijderd.

Wilt u meer weten over Laparoscopie sterilisatie, klik dan hier

Sterilisatie poes

Wij als dierenartsen adviseren u uw poes te laten steriliseren. Dit doen we het liefst vanaf 6 maanden leeftijd en niet tijdens de krolsheid. 
Ook bij katten is dit vooral vanuit medisch oogpunt erg belangrijk. Als een poes gesteriliseerd is heeft deze minder kans op gezondheidsproblemen zoals baarmoederontstekingen en melkkliertumoren. Als u voor de eerste loopsheid steriliseert is dit risico zelf 0%. Verder word de kat in de lente en zomermaanden dan ook niet meer krols wat bij katten voor veel stress kan zorgen.

Daarnaast halen we ook het risico op ongewenste zwangerschap weg, welke bij katten die buiten lopen vooral belangrijk is. 

Sterilisatie voedster

Het is aan te raden om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. U verkleint hiermee de kans dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor krijgt. U kunt uw konijn vanaf 6 maanden leeftijd laten steriliseren.

Konijnen kunnen wel al eerder vruchtbaar zijn (vanaf 3-5 maanden leeftijd). Overleg altijd met ons in geval van vragen. 

Castratie hond 

Reuen kunnen we castreren vanaf 6 maanden leeftijd, maar dit is niet medisch nodig of geadviseerd. 

Wel of niet castreren is afhankelijk van de hond zelf. Ons advies is dan ook om dit te overleggen met de dierenarts/paraveterinair.

Vaak is de reden van het castreren eerder gedrag gerelateerd dan dat het medisch is. Het is dan ook vaak een goede optie om eerst een chemische castratie te geven, dit gaat via suprelorin:

Suprelorin is een implantaat dat desloreline (een GnRH-agonist) als werkzame stof bevat. Suprelorin is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Het implantaat kan worden gebruikt als alternatief voor een permanente chirurgische ingreep.

Na plaatsing van het implantaat onder de huid met een holle naald wordt de testosteronproductie gedurende ongeveer zes maanden tot een jaar onderdrukt(afhankelijk van welke versie er word gebruikt). Er kan enige individuele biologische variatie in de werkingsduur optreden.

Het voordeel van castratie via een implantaat is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Dit maakt het een veilige en effectieve optie om te beoordelen hoe een hond fysiek reageert op onvruchtbaarheid.

Indien deze werking dan is zoals gehoopt kan er dan chirurgisch gecastreerd worden, ook kunnen er jaarlijkse suprelorin injecties gegeven worden. 

Castratie kater

Castratie bij katers kan vanaf 6 maanden leeftijd. We doen dit om ongewenst gedrag te voorkomen zoals het sproeien in huis, agressie, zwerven en ongewenste nestjes. Het verlaagt het risico op overdraagbare ziektes zoals FIV en FeLV en draagt bij aan een langer, gezonder leven. Bovendien worden gecastreerde katers vaak rustiger en meer gericht op hun omgeving.

Castratie Rammelaar 

Mannelijke konijnen kunnen we castreren vanaf 4-5 maanden leeftijd. Redenen hiervoor kunnen zijn om dominant gedrag of ongewenste nestjes te voorkomen.

010-4526695 WhatsApp Online afspraak