• darkblurbg
 • darkblurbg
 • darkblurbg
 • darkblurbg
 • darkblurbg

Feestdagen

Vergiftigingen rondom de Feestdagen

De feestdagen komen er aan en dat vinden we natuurlijk allemaal super leuk. Voornamelijk al het lekkers dat we in deze periode kunnen eten, maar dit brengt ook gevaren met zich mee voor uw huisdier! Veel dingen die we tijdens de feestdagen in huis halen kunnen voor problemen zorgen bij uw huisdieren. En dit reikt van lekker eten tot kerstversiering. Hieronder een lijst met dingen die problemen kunnen veroorzaken.

Etenswaren

 • Chocolade
  Zoals bijna iedereen weet, is chocolade zeer giftig voor hond en kat. Voornamelijk pure chocolade is erg schadelijk!
 • Kerststol
  In de zeer lekkere kerststol zitten rozijnen verwerkt. Rozijnen zijn zeer giftig voor honden en katten en kunnen acuut nierfalen veroorzaken. Houd deze dus altijd goed buiten bereik.
 • Oliebollen

In deze heerlijke verwenning zit erg veel vet wat zwaar is voor het verteringsstelstel van uw hond of kat, maar ook regelmatig krenten welke net zoals bij de kerststol giftig zijn.

 • Etensresten (botten)
  Heerlijk gegeten en dan de restjes voor ons trouwe maatje, super lief. Maar het kan voor flinke problemen zorgen. Vaak worden etensresten aan onze huisdieren gegeven. Het is bedoeld als een aardig gebaar maar dit kan behoorlijke problemen geven. Er wordt vaak gevogelte gegeten tijdens de feestdagen en de botjes die overblijven, worden dan aan de hond gegeven. Deze botjes kunnen verstoppingen geven. De botjes moeten dan operatief verwijderd worden! Bij het kauwen op de botjes kunnen er scherpe punten ontstaan waarbij je het risico loopt dat het maagdarmstelsel wordt geperforeerd.
 • Rollade-netje
  Rolladenetjes ruiken natuurlijk net zo lekker als de rollade die met het kerstdiner is gegeten. Hier vanaf blijven is voor uw huisdier dan natuurlijk ook een uitdaging, gooi het netje gelijk weg, want als ze hem te pakken krijgen kan dit voor vervelende blokkades zorgen in de darmen.

 

Planten

 • Kerstster
  Mooi rood of wit staat hij in de vensterbank, de kerstster. Helaas ook giftig voor de hond en kat. Het eten van deze plant kan zorgen voor  overmatig speekselen door mondvliesirritatie, acuut braken, diarree en zelfs toevallen. Zet hem daarom buiten bereik en neem bij twijfel gewoon contact met ons op.
 • Maretak
  Heel leuk natuurlijk maretak/mistletoe met de mooie witte besjes. Als uw hond of kat de witte besjes opeet dan gaan ze speekselen, krijgen ze diarree, gaan ze braken en krijgen zenuwstoornissen. Als er een grote hoeveelheid wordt ingenomen kan het zelfs dodelijk zijn.
 • Hulst
  De rode besjes van de Hulst geven dezelfde problemen als de besjes van de maretak.
 • Taxus
  De naalden en zaden van de Taxus bevatten zeer giftige stoffen. Zelfs een kleine hoeveelheid kan fataal zijn. De eerste tekenen van vergiftiging omvatten overmatig speekselen, braken, en trillen. Bovendien kunnen hartritmestoornissen optreden.
 • Kerstroos
  De Kerstroos veroorzaakt irritatie aan de huid en slijmvliezen. Bij inslikken irriteert het de slokdarm van uw hond of kat, wat kan leiden tot symptomen zoals braken en overmatig speekselen.
 • Dennennaalden
  De naalden van de kerstboom zijn giftig voor huisdieren. Inname kan de slokdarm en darmwand beschadigen, en zelfs perforatie veroorzaken. Zelfs naalden die in de waterbak belanden, kunnen het drinkwater vergiftigen. Ververs regelmatig het drinkwater en vermijdt dat uw huisdier water drinkt uit de bak van de kerstboom. Ziekteverschijnselen zijn onder andere braken, diarree, ontsteking van slijmvliezen in de bek en keel en lusteloosheid. Wees ook voorzichtig met kerststukjes waar naalden vanaf kunnen komen.

Decoratie

 • Kerstballen
  Super mooi natuurlijk die kerstballen maar niet alleen voor ons zijn ze erg aantrekkelijk. Vaak oefenen ze een grote aantrekkingskracht uit op dieren, vooral katten. Ze vinden het verleidelijk om ermee te spelen, en een zwiepende hondenstaart kan de ballen uit de boom slaan of ze verwarren met 'gewone' ballen en erop bijten. Hierdoor kan de bek beschadigd raken, en als ze de stukken inslikken, kan ook het maag-darmstelsel in gevaar komen. Het is verstandig om plastic kerstballen in de boom te hangen, aangezien glazen ballen kunnen breken en letsel bij uw dier kunnen veroorzaken.
 • Engelenhaar
  Engelenhaar zorgt bij katten voor vervelende problemen. Ze kunnen er allergisch op reageren en krijgen dan verschijnselen zoals verdikkingen op het lichaam en rondom de kop. Rondom de kop zijn de verdikkingen uiterst gevaarlijk want als het mondslijmvlies in contact is gekomen met het engelenhaar kan het zwelling in de keel geven en kan uw dier stikken door een gebrek aan zuurstof.

Vorst bestrijdingsmiddelen

 • Antivries
  Antivries heeft een aantrekkelijk zoete geur en smaak, maar wees voorzichtig, want het is uiterst giftig voor zowel honden als katten. De schadelijke stof in antivries is ethyleenglycol, en zelfs enkele druppels kunnen ernstige reacties veroorzaken. Inname kan leiden tot ernstige beschadiging van lever en nieren. Let op symptomen zoals overmatig drinken, veelvuldig plassen, braken, lusteloosheid en een wankelende gang.
 • Strooizout
  Bij vorst wordt vaak strooizout gebruikt, wat gunstig is voor ons, maar sommige hondenpootjes kunnen er niet goed tegen. Strooizout kan vervelende ontstekingen aan de voetzooltjes veroorzaken. Zorg ervoor dat u na een wandeling de pootjes van uw hond grondig wast. Bovendien kunt u vóór en na een wandeling vaseline op de voetzolen smeren om bescherming en verzachting te bieden. Dit werkt ook bij ijzel!

Heeft uw dier met een van deze problemen te maken neem dan ten alle tijden contact met ons op!

 

010-4526695 WhatsApp Online afspraak