• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Er worden in Europa steeds meer buitenlandse zwerfdieren gered en geïmporteerd. Steeds meer huisdiereigenaren willen een hond of kat uit het buitenland adopteren maar weten niet dat er enkele zaken zijn waar rekening mee gehouden moet worden bij import uit het buitenland.

ESCCAP heeft hier informatie over

Belangrijke zaken bij import van (zwerf)honden uit het buitenland

ESCCAP
European Scientific Counsel Companion Animal Parasites

Er is een toenemende trend in Europa om buitenlandse (zwerf)honden te redden en te importeren. Wereldwijd leven honden in erbarmelijke omstandigheden: op straat, in twijfelachtige fokkerijen en zelfs om opgegeten te worden. Dit heeft ertoe geleid dat veel stichtingen verwaarloosde honden zijn gaan redden om geadopteerd te worden in meer diervriendelijke landen. Hoewel het voor deze honden vaak winnen is om herplaatst te worden, moet er wel met enkele zaken rekening worden gehouden bij import uit het buitenland.

Slechte socialisatie

Veel van deze honden zijn zwerfhonden of werden gehuisd in kennels, waardoor ze slecht gesocialiseerd zijn en erg terughoudend kunnen zijn tegenover mensen. Dit kan leiden tot nerveuze agressie, vluchtgedrag en andere gedragsproblemen, zoals wagenziekte als ze niet aan het reizen gewend zijn.

Gedragstherapeuten voor dieren kunnen nieuwe eigenaren helpen bij de overgang naar een nieuwe thuissituatie, maar dat vergt tijd en flexibiliteit. Dit soort geredde en geadopteerde honden zijn minder geschikt als huishond in drukke gezinnen of als je jonge kinderen aanwezig zijn.

Illegale import

Hoewel de meeste organisaties betrouwbaar zijn en uitsluitend legale routes hanteren, worden er ook honden illegaal verkocht en geïmporteerd.

Valse documenten kunnen leiden tot insleep/verspreiding van ziektes en het in stand houden van illegale hondenhandel. Dieren die via illegale handel komen, zijn vaak afkomstig uit onbetrouwbare bronnen.

Er is een grotere vraag vanuit Noord-Europese landen naar deze honden. Dierenwelzijnsorganisaties proberen deze dieren ook lokaal te herplaatsen. Door deze honden lokaal te ondersteunen en de mogelijkheden te onderzoeken of binnen het eigen land een oplossing gevonden kan worden.

Risico van insleep van ziekten

Er bestaan risico’s om ziekten te importeren als buitenlandse (zwerf)honden worden herplaatst. De Europese regelgeving vereist alleen preventieve maatregelen tegen hondsdolheid (rabiës) en in sommige Europese landen ook tegen bepaalde lintwormen en tekenoverdraagbare ziekten.

Er zijn echter diverse andere parasieten die niet aanwezig zijn in Noord-Europa, maar wel bij buitenlandse honden. Dit kunnen bij import langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mens en dier. Het is daarom essentieel dat importhonden goed onderzocht worden door dierenartsen en indien nodig getest en behandeld worden om bepaalde infecties en ziekten vroegtijdig aan te pakken.

Risico van exotische teken

Importhonden kunnen exotische teken bij zich hebben, zoals Rhipicephalus sanguineus, die een woning kunnen besmetten en soms ziekteverwekkers overdragen. Er is dus extra aandacht nodig voor tekenbehandelingen voorafgaand aan en direct na import om besmetting en verspreiding te voorkomen. Zelfs als de kans op een gevaarlijke teken aanwezig is, is daarom voorzichtigheid geboden.


De tijd, de kosten en het risico op ziekten, moeten zorgvuldig overwogen worden bij de import van een zwerfdier. Er zijn andere mogelijkheden om wat te doen aan de benarde situatie van zwerfdieren en hun toestand te verbeteren:

  • Ondersteuning van buitenlandse organisaties die de levensomstandigheden van de honden ter plaatse verbeteren.

  • Actief betrokken zijn bij lokale organisaties die bijvoorbeeld helpen bij het vaccineren van de honden en het bevorderen van de houding ten opzichte van honden en hun omstandigheden.

  • Ondersteuning van sociale campagnes om bewustwording en educatie te vergroten over verantwoord huisdierbezit.

  • Het lokaal herplaatsen van honden en het ondersteunen van lokale organisaties die de omstandigheden voor de honden verbeteren en terugplaatsing in de omgeving waar ze vandaan komen bevorderen.

Voor meer informatie over de risico’s van parasieten in relatie met importhonden, zie de ESCCAP website:

www.esccap.eu

ESCCAP Secretariaat: Postbus 5130, 2000 AM Hilversum, Nederland
Tel: 0031 (0)35 625 18 185, Fax: 0031 (0)35 62 18 158, E-mail: info@esccap.eu

 

 

010-4526695 WhatsApp Online afspraak