• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Blog van paraveterinair Annet

Gepubliceerd op: 27-11-2018

Sint in het land. Wat gaat een jaar toch snel! Het is alweer bijna eind november. Buiten wordt het kouder. En wat zijn we verwend afgelopen zomer met die warmte, en wat moeten we weer wennen aan de kou brrrr. Het wordt weer sneller donker en er verschijnen steeds meer lampjes overal buiten. Eigenlijk vind ik dit ook weer een heerlijke tijd.

De sint is sinds afgelopen zaterdag ook weer in het land. Aangezien wij twee pubers in the house hebben, wordt het feest hier minder gevierd. Stiekem mis ik het. De avonden van klaar zitten voor het sinterklaasjournaal of wanneer ze hun schoen mochten zetten en braaf ’s avonds sinterklaas kapoentje zingen bij de schoen met natuurlijk gevuld met een wortel voor het paard van sinterklaas. En dan de volgende ochtend snel naar beneden om te kijken of er wat in zit. En dan het heerlijk avondje zelf. Met de buren afspreken om de cadeautjes bepaalde tijd voor de deur te zetten en dan hard op de deur bonzen. En dan natuurlijk zorgen dat je niet gezien wordt. En dan die verwachtingsvolle koppies! En de pret bij het openmaken van de cadeautjes. Ook onze kater Luigi werd niet vergeten. Voor hem zat er ook altijd wat bij. Van een lekker zakje voer tot een leuk kattenspeeltje.

Maar die pubers van mij zitten tegenwoordig het liefst op hun kamer en komen niet meer naar beneden voor het sinterklaasjournaal of om in de schoen te kijken. Wel om iets te snoepen want dat kunnen ze heel goed. Vandaag kreeg ik de opdracht van zoonlief om een zak chocolade pepernoten mee te nemen bij de boodschappen. Aangezien mij dit dan nog een beetje aan de sint herinnert ben ik overstag gegaan en heb ze gekocht. Ik moet zeggen, ze zijn wel erg lekker. Meteen ook nog maar een paar chocolade letters gekocht. Wordt het toch nog een beetje sinterklaasfeest.

Ja dit is ook de tijd van chocolade letters. En misschien wist u het al, maar chocolade is dan voor ons prima, voor honden en katten is het giftig. In chocolade zit theobromine, een opwekkend stofje dat je wakker houdt en activeert. Maar juist dat opwekkende stofje is giftig voor onze huisdieren en kan voor hen levensbedreigend zijn. Dit geldt voor honden en voor katten. Maar katten zijn veel meer fijnproevers en zullen niet zo snel een grote hoeveelheid chocolade opeten, daarom zien we chocolade vergiftiging niet snel bij katten. Theobromine is zo giftig voor de hond dat een reep chocolade van 200 gram een hond ter grootte van een labrador kan doden.

Honden zullen zeker hun kans grijpen wanneer er een open chocolade reep voor het grijpen ligt.

Wanneer uw hond chocolade binnenkrijgt is het goed om zo snel mogelijk contact met de dierenarts op te nemen. Houd de verpakking bij de hand met het gehalte aan theobromine (gehalte aan cacao) en probeer in te schatten hoeveel gram uw hond of kat gegeten heeft. Het is daarnaast belangrijk om te achterhalen wanneer de hond de chocolade mogelijk heeft gegeten. Zo kan de dierenarts een inschatting maken over de ernst.

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw huisdier chocola eet. Laat het daarom nooit onbeheerd op tafel liggen of in openstaande tassen zitten.

Mocht u vragen hebben neem gerust contact met ons op of kom langs.

Ik wens u een hele fijne decembermaand toe!

 

010-4526695 WhatsApp Online afspraak