Vanuit medisch oogpunt adviseren wij u uw teef te laten steriliseren. Zoals bij alles in het leven zijn er voor- en nadelen aan deze ingreep verbonden. Naar onze mening wegen de voordelen ruim op tegen de nadelen. Om de keuze voor u wat gemakkelijker te maken hebben we ze op een rijtje gezet.
Voordelen van Sterilisatie:
· Geen last meer van loopsheid.
· Geen kans op ongewenste dekking en dracht.
· De hond ontwikkelt geen schijndracht meer.
· Hoe jonger u de teef laat steriliseren, hoe kleiner de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Wordt de teef voor de eerste loopsheid al gesteriliseerd dan neemt de kans op het ontwikkelen van mijlkliertumoren op latere leeftijd met meer dan 90% af! Met elke loopsheid neemt de kans op mijlkliertumoren toe.
· Het risico op het ontwikkelen van suikerziekte neemt af.
· Er kan geen baarmoederontsteking meer plaatsvinden, deze kan levensbedreigend zijn. Een kwart van alle niet gesteriliseerde teven ontwikkeld baarmoederontsteking.
Nadelen van sterilisatie:
· De hond moet een operatie ondergaan.
· De hond kan dikker worden wanneer u niet iets minder gaat voeren na de operatie.
· Er is een licht verhoogde kans op het ontwikkelen van incontinentie, iets wat goed behandelbaar is met medicatie.
· Vachtveranderingen, de hond kan meer ondervacht krijgen.
· Orthopedische klachten, gesteriliseerde teven groeien langer door dan niet gesteriliseerde teven en kruisbandletsel zou vaker voorkomen bij gesteriliseerde teven.
Wat is de ideale leeftijd om de sterilisatie te plannen?
De wetenschappers zijn er nog niet uit wat de beste leeftijd is waarop teven gesteriliseerd zouden moeten worden. Wel is bekend wanneer de beste periode is namelijk 3 maanden voor na de loopsheid. Bij Dierenkliniek Kralingen beslissen we in overleg met de eigenaar en afhankelijk van het ras van de hond wat het beste moment is.
De operatie doen wij bij Dierenkliniek Kralingen voor honden boven de 5kg nog uitsluitend laparoscopisch.
De operatie kan namelijk op 2 manieren plaatsvinden namelijk traditioneel: via een snede van ongeveer 4 a 5 cm in de middenlijn van de buik, waarna de eierstokken worden opgezocht, afgebonden en verwijderd.
Ofwel via laparoscopie waarbij er 3 kleine snedes worden gemaakt in de buik van ongeveer 0.5 cm en er lucht in de buik wordt geblazen. Met behulp van een kleine camera in de buik worden de eierstokken in beeld gebracht en met een tang worden de bloedvaten dicht gebrand en de eierstokken verwijderd.
De voordelen van laparoscopie:
· Kortere operatietijd.
· Minder pijnlijk.
· Lichtere narcose, snellere recovery.
· Sneller herstel.
· Beter overzicht in de buik.
Nadelen van Laparoscopie:
· Ongeveer 150 euro duurder dan een traditionele operatie.
· Als er een afwijkende baarmoeder aanwezig is of de eierstokken vergroot zijn, kan er alsnog op de traditionele manier moeten worden geopereerd.
· Niet elke dierenartsenpraktijk kan deze operatie aanbieden
Wilt u meer weten over Laparoscopie sterilisatie, klik dan hier